Bezienswaardigheden

kunstcultuur-Bezienswaardigheden

dorpskerk

Dorpskerk Wijk aan Zee

De Dorpskerk van Wijk aan Zee is een onderdeel van de Protestantse kerk Beverwijk. De gemeente is ontstaan in 1601. Als vissersgemeenschap heeft zij afwisselend perioden gekend van bloei en verval. In de 19e eeuw ontstond de badcultuur waardoor Wijk aan Zee een zeer gewilde badplaats werd. Na de Tweede Wereldoorlog ging dit weer verloren toen de groeiende staalindustrie de omgeving minder aantrekkelijk maakte.
De huidige Dorpskerk is rond 1420 gebouwd als laat-gotische kruiskerk, gewijd aan St.Odulphus. Tijdens de tachtigjarige oorlog is het gebouw deels verwoest. De jonge hervormde gemeente heeft in 1609 een deel van het schip herbouwd en ingericht als kerk. De ruine van het koor en de dwarsbeuken is in 1855 gesloopt. In 1937 is de kerk gerestaureerd en weer in laatgotische stijl teruggebracht. Het 19e eeuwse interieur geeft de kerk een bijzondere sfeer. Fraai zijn het antieke koperwerk en het Maarschalkerweerd orgel uit 1905
Rondom de kerk ligt het nog in gebruik zijnde kerkhof. De kerk is in vele opzichten nog steeds het middelpunt van het dorp, niet in de laatste plaats voor de gemeente die ondanks de voortschrijdende vergrijzing nog steeds op vele gebieden actief en vol leven is.

Streep

St.odulphuskerk

st.odulphuskerk

De Sint Odulphuskerk werd in 1890 in gebruik genomen. Het betreft een eenvoudige neogotische kerk, ontworpen door architect C.L.M. Robbers.

In 1754 bouwde Pieter Assendelft een klein orgel voor de Katholieke Schuilkerk van Schiedam-Kethel. In 1881 werd het door L. Ypma overgeplaatst naar de Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee, waar het na tien jaar werd overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw. In 1984 werd het Assendelft/Ypma-orgel gerestaureerd door J. Vermeulen uit Alkmaar.

Streep

radarbunker

radarbunker

Op duinenrij achter Hotel de Wijk werd door de Duitsers een radarbunker aangelegd. Dit om vijandelijke schepen en vliegtuigen al vroeg te kunnen onderscheppen. Deze radarschermen hadden een hoogte van twintig meter. Daarom waren de schermen diep in het beton van de bunker verankerd. Deze radarinstallaties heetten “Mammutstanden”. In Nederland waren maar vier plaatsen waar nog zo’n “Mammutstand” stond: Den Helder, Oostkapelle, Den Haag en Wijk aan Zee.

Streep

Zeevanstaal

Een Zee van staal

Een groene zone, een staalfabriek en een metershoog Paasduin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee. Dit duingebied, Rolandsduin geheten, met Tata Steel (voorheen Hoogovens) op de achtergrond levert een bijzondere surrealistische beelden op. In 1999 was Wijk aan Zee cultureel dorp van Europa, ter gelegenheid hiervan kregen elf beeldhouwers afkomstig uit elf Europese landen de opdracht dit gebied te transformeren tot een beeldenpark, met het thema ” Een Zee van Staal”, natuurlijk moesten de beelden van staal zijn. Materiaal en werkruimte werden beschikbaar gesteld door Hoogovens. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling op een intrigerende plek.Een plek die u zelf kunt bezoeken of via een gratis rondleiding.  Klik hier voor meer informatie.

Streep

paasduin

paasduin

Op het Paasduin zouden vroeger de Paasvuren ontstoken zijn. De duinen zijn zo onnatuurlijk hoog en steil, omdat mensen de almaar aanwassende zandmassa in het zuiden en westen met helmplanten en plaggen tot staan hebben gebracht. De tafel is geplaatst door de toenmalige Hoogovens en geeft aan wat er in de omgeving te zien is.

Het Paasduin geeft goed zicht op het dorp Wijk aan Zee, de staalfabrieken van Tata Steel, de Noordpier, het PWN duingebied en het Beeldenpark Een Zee van Staal. 

Streep

Noordpier

Noordpier

De Noordpier van Wijk aan Zee/Velsen Noord is net als de Zuidpier van IJmuiden gemaakt om verzanding van de haven te voorkomen en om zeeschepen een veilige doorvaart naar de sluizen van het Noordzeekanaal te bieden.

Daarnaast biedt de Noordpier zeevissers een gamma van vismogelijkheden. Het is een plek waar de spinvisser, vliegvisser en de “traditionele” zeevisser hun hart helemaal kunnen ophalen.

Ook als vogelkijkpunt is de Noordpier interessant. U kunt er vooral tijdens of na stormachtig weer, het liefst noordwestenwind, allerlei bijzondere vogels zien zoals alken, zeekoeten, kuifaalscholver, jan-van-gent, noordse stormvogel, etc.

Vanaf de Noordpier vaart de watertaxi vier keer per dag naar IJmuiden, met op elke eerste zondag van de maand een tussenstop op het Forteiland.

Streep

forteilandijmuiden

Forteiland IJmuiden

Het Forteiland IJmuiden, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en Unesco werelderfgoedmonument, opent iedere maand haar deuren voor publiek. Op deze dagen kunt u met óf zonder gids het eiland verkennen, musea bekijken en genieten van het fantastische uitzicht naar zee, havens en hoogovens. Laat u meevoeren door de geschiedenis van het Forteiland bij IJmuiden

Het inspirerende Forteiland is ook te huur voor feesten, festivals en film- en foto-opnames. De historische en mysterieuze uitstraling van het Forteiland is een droom voor iedere organisator van evenementen.

 

oorlogsmonumentwijkaanzee

oorlogsmonument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Willem van Kuilenburg (1899-1955)
Onthulling: 10 mei 1949

Beschrijving

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) is een kruisvormige gedenksteen, uitgevoerd in Oberkirchener zandsteen. Op de steen is een reliëf aangebracht. Centraal staat een mannenfiguur met vrijheidsfakkel. Links wordt een groep verzetslieden afgebeeld. Eén man geeft, terwijl hij valt, de vlag door aan een ander. Rechts is een liggende figuur te zien, die overmeesterd wordt door een aantal militairen en een adelaar. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog.

Streep

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.