Lekker een dagje uitwaaien op een mooie zonnige dag. Het dorp en de omgeving verkennen. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes met verschillende afstanden.
Wijk aan Zee ligt vast aan het Noord Hollands-duinreservaat dat met zijn 5300 ha een van de grootste natuurgebieden van Nederland is. De Duinen bieden bescherming tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de drinkwaterzuivering en vormen een buitengewoon waardevol natuur en recreatiegebied. PWN beheert zo’n 7300 ha duin- en natuurgebied in Noord Holland. Deze gebieden hebben een grote nationaal en internationaal erkende natuurwaarde, spelen een belangrijke rol bij de waterzuivering en herbergen een buffervoorraad drinkwater om noodsituaties op te kunnen opvangen. In deze drukbevolkte provincie vervullen ze bovendien een onmisbare recreatieve functie. Jaarlijks levert PWN 100 miljoen m3 zuiver en betrouwbaar drinkwater aan 700.000 particulieren, bedrijven en instellingen. Vanuit Wijk aan Zee starten verschillende wandel en fietsroutes door dit prachtige gebied.
Wijk aan Zee Historische dorpswandeling en Rondje Wijk aan Zee gebundeld in 1 boekje! Gratis op te halen bij Tip Wijk aan Zee. Er is ook een Duitse en Engelse versie beschikbaar.
De Dorpswandeling is speciaal uitgestippeld voor mensen die wat minder goed ter been zijn en toch graag onze mooie kustplaats willen ontdekken! Via deze route volgt u alleen verharde paden en zijn de steile hellingen nihil tot beperkt. De rondwandeling trekt voornamelijk door het centrum van ons dorp en neemt u middels nostalgische plaatjes mee terug in de tijd. Met behulp van het Prentenkabinet werden historische foto’s uitgezocht. Deze zijn op borden geprint, van een lijst voorzien en op een twintigtal plaatsen in het dorp geplaatst. Een folder is te verkrijgen bij De TIP Voorstraat 12.
Het rondje Wijk aan Zee van 5,5 km, ongeveer 1 1/2 uur wandelen, door het landschap om de badplaats heen, biedt een bijzondere kijk op het verleden van het kustdorp. U kunt op ieder willekeurig punt starten. De folder, o.a. te krijgen bij De TIP, gaat uit van het startpunt de Dorpskerk op het Julianaplein. Parkeer uw auto langs de Dorpsweide. De zuidelijke route voert door hoge duinen. Voor het noordelijke gedeelte van de route is een duinkaart verplicht, te verkrijgen bij de Spar, Verlengde Voorstraat 56 en bij de automaat aan de Meeuwenweg.
Hieronder vind u verschillende wandelroutes die u kunt volgen om zo langs de mooiste plekjes te komen die Wijk aan Zee en omgeving kent. Korte en lange wandelroutes die voor elke wandelaar geschikt zijn.
Download de gratis app van Wandelnetwerk Noord-Holland in de App-store en Play Store.

Nieuwe fietsroute in de IJmond – ‘Langs bunkers en forten’

De regionale toeristische fietsroute ‘Langs bunkers en forten’ voert u onder meer langs de overblijfselen van de Atlantikwall en de beroemde Stelling van Amsterdam.
De route – die door Beverwijk, IJmuiden, Wijk aan Zee en Heemskerk voert – is in totaal ca. 60 km lang en is gemakkelijk te volgen via de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.
U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een deel van de route te fietsen.
Aanleiding voor de IJmond fietsroute ‘Langs bunkers en forten’ is dat in 2015 wordt stilgestaan bij de bevrijding van Nederland, nu 70 jaar geleden.
De IJmond is sinds mensenheugenis een belangrijke en strategische regio. De sporen van de vele bouwwerken die hier in de afgelopen eeuwen zijn neergezet, zijn daar een stille getuige van.
De Romeinen bouwden hier hun forten, maar ook de overblijfselen van de Stelling van Amsterdam en de Atlantikwall herinneren ons nog altijd aan het belang van dit gebied. Met de nieuwe IJmond-fietsroute komt u hiermee in aanraking.
Een deel van de forten en bunkers op de route is zelfs toegankelijk en is een bezichtiging meer dan waard.
De fietsroute is gratis te verkrijgen op verschillende openbare plekken zoals de drie gemeentehuizen in Beverwijk, Velsen en Heemskerk.
Maar ook bij de bibliotheken, VVV en het Toeristen Informatie Punt.
Daarnaast kan de fietsroute gratis worden gedownload.
[gview file=”https://tipwijkaanzee.nl/wp-content/uploads/Fietsroute-IJmond-mei-2015-kopie.pdf”]






Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een logboek, en verder evt. een aantal leuke voorwerpen (om te ruilen) en soms ook een wegwerpcamera.
Klik hier voor uitleg van Geocaching d.m.v. een YouTube-filmpje met Nederlandse ondertiteling.
Met zijn hand-GPS of met zijn smartphone bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de Geocache-website www.geocaching.com. Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache (‘schat’).
Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache-pagina om hun bezoek kenbaar te maken.
In Wijk aan Zee en Beverwijk liggen veel caches die men kan lopen. Klik op de onderstaande kaart voor veel wandel plezier in de omgeving.
Voor basisinformatie over geocachen lees je de startershandleiding.